Pervitin

24.01.2009 21:06

 

 

Pervitin je zcela jistě nejznámější droga v ČR. Zná jí snad každý, ale většinová společnost o ní má často zkreslené představy. Na tomto místě se vám pokusím předat pokud možno objektivní informace. Na úvod chci ještě říci, že za předpokladu, že máte s pervitinem naprosto odlišnou zkušenost ještě neznamená, že máte pravdu, stejně tak to platí i u mě. Následující text, nebyl tvořen stylem “copy a paste” jak to můžeme vidět na 95% webů o drogách na CZ internetu, takže respektujte moje autorství a v případě, že už to bez dovolení zkopírujete, uvěďte alespoň zdroj (odkaz sem).

 

Pervitin

Pervitin

Pervitin (odborně metamfetamin) je droga původně vynalezena v Japonsku. Její vynález byl součástí výzkumu pro tamnější letce, kterým měla dodat odvahu při sebevražedných (chápete tu ironii?) náletech. Fáma, že je to vynález českých chemiků vznikla z období, kdy člověk v československém drogovém podsvětí přezdívaný “Freud” vynalezl snadný způsob jak drogu vyrobit za pomocí ilozolování efedrinu (hlavní přísada) z léku proti kašli. Od tohoto období se stalo piko typickým exportním zbožím české mafie, která ho vyvážela do celé evropy jako levnější a účinnější variantu, tenkrát (a vlastně i dnes) těžce dostupného kokainu.

Mezi jedny z hlavních přísad krom zmíněného efedrinu se při vaření používá ještě fosfor nebo toulen. Recept jak vyrobit pervitin je sice poměrně jednoduchý, akorát musíte vědět jak na to. Jakmile jste laik a s výrobou pouze experimentujete, může se pokazit moře věcí. Jakmile pak ochutnáte váš výrobek, můžete se také dostat do márnice. Vařič recept většinou nikomu zbytečně neprozrazuje (ostatní jsou na něm závislý). Jako obyčejný uživatel se s pravým vařičem ani nemusíte nikdy sehnat. Policie jde vždy výhradně po něm, proto si své nedotknutelnosti velmi cení.

Recept na vaření pervitinu se prodává za 15 000 - 30 0000 ,- ale můžete se ho naučit zadarmo, pokud jste věrný patolízal vařiče. Mnoho lidí touží získat pouze samotný recept, ale pokud nemáte s chemií alespoň základní zkušenosti, pravděpodobně vytvoříte pouze nějaký polotovar na bázi pseudoefedrinu s kterým se akorát otrávíte nebo vyhodíte do vzduchu celou ulici. Nejlepší cestou jak se naučit vyrábět pervitin je prostě pozorování postupu u zkušeného vařiče. Umění vařit pervitin je ale často spíše prokletí, vařiči jsou ti poslední lidé, kteří se závislosti končí, protože jejich zásoby jsou závislé pouze na surovinách a ty se vždycky dají sehnat. Největší problém pak zůstává na shánění přísad. Dříve byl hlavní zdroj efedrinu chemička v Roztokách u Prahy, ta ale v roce 2004 zrušila výrobu a přesunula se do daleké Indie. Efedrin se získává z léků proti kašli, je to především modafen a jemu podobné léky. Prodej této látky je státem kontrolovaný, takže Policie má celkém dobrý přehled jak se v ČR smaží. Krom efedrinu je potřeba k uvaření několik dalších látek (červený fosfor, kyselina ortofosforečná, toulen, jód,..).

Co se týče účinků, zapomeňte na fámy z televize, kde vám vyprávějí že po perníku máte halucinace a chováte se jak blázen. Upřímně řečeno, kdyby to nebyly příjemné pocity, asi by to nikdo nebral, že. Hlavní funkce pervitinu je stimulace vašeho organismu, prostě vás nakopne neuvěřitelným způsobem (mnohem více než třeba koks), nic jiného od něj čekat nemůžete. Můžete mít sice pocity euforie, ale ty si spíše vsugerujete samy. Prostě máte tolik energie jako nikdy v životě a to je samozřejmě pocit příjemný, většinou…s tou energiíí můžete dělat ledacos, můžete tancovat, bavit se, chlastat, prostě cokoli. Máte nutkání si ji někde vybít takže vás baví věci, které by jste třeba nikdy nedělali, prostě jste najednou pohodový člověk s kterým je zábava a který frčí. Špatné je, že dobu stimulace si nevybíráte, takže když chcete jít spát, prostě neusnete a to třeba i několik dní pokud to přeženete. Znal jsem lidi co po piku nešli spát 3 dny ale slyšel jsem i o lidech co třeba týden, to už je samozřejmě zdraví nebezpečné. Co se týče proslulého ztuhnutí čelisti na to je snadné řešení, žvýkačka! Piko tlumí produkci slin, zuby dřou o sebe a kazí se. Může se vám taky stát, že vám huba ztuhne úplně. Je to nepříjemné ale nic co by se nedalo přežít.

Spousta lidí má to štěstí, že při prvním ochutnání pervitinu zažijí peklo. Prostě jim to nesedne což se dost často stává. Ona ta energie taky nemusí být vždy příjemná a pokud se k tomu přidá bad trip (prostě ten stav nepoberete) můžete si i ublížit ale nepředbíhejme.

Začátky bývají fajn, máte spoustu energie, nemusíte spát a jíst. Hubnutí to je jedno velké plus a zároveň mínus. Pokud berete pravidelně tak nežerete skoro vůbec, na celý týden vám stačí jeden rohlík a z toho samozřejmě nemůžete žít. Prostě nemáte chuť k jídlu. Dost nebezpečná je také psychická závislost, člověk si říká že má všechno pod kontrolou, hrozně rád to říká i ostatním, ona to bývá pravda ale jen do určité míry. Nejdřív berete piko jednou za půl roku, pak jednou za dva měsíce, pak každých 14 dní, potom každý víkend a pak už pořád. Jakmile se intervaly mezi braním rychle zkracují, měli by jste si uvědomit že jste závislý. Jakmile v tom lítáte je těžké se z toho dostat. Piko už v tuhle chvíli nic nedává ale jen bere. Člověk má deprese, stíhy, prostě se celkově cítí na hovno. Peří už v tomhle období neberete aby jste se povzbudili ale aby jste byly schopni vůbec fungovat a přežít den. Pokud samy nechcete tak se z toho nedostanete. Za lidí okolo sebe můžu říct, že to končí několika různými způsoby, buď přesedláte na heroin, z kterého už v podstatě nevede cesta zpět, nebo půjdete na léčení. Jsou tu i jiné možnosti kdy se lidé buď předávkují nebo se zabijou. Často se také stává že v souvislosti s braním, skončí ve vězení kvůli prodávání nebo shánění prachů ilegální cestou.

Uf, tak jsem shrnul to podstatné. Pravda je, že piko vám dá příjemné zážitky a stimulaci organismu, ale za velmi vysokou cenu. Pokud v tom umíte chodit, můžete piko brát třeba i deset let aniž by to na vás někdo poznal, dáváte si totiž zdravotní přestávky při kterých se dá tělo jakžtakž do kupy, ale časem to u většiny lidí stejně vede z kopce. Osobně si myslím, že jsou mnohem lepší drogy než piko, protože u pika to dost často končí velmi destruktivně.

 

Slangové názvy pro pervitin: piko, péčko, peří, pergo, speed, meth

 

Pervitin v bodech:

  • na pervitinu je psychická závislost
  • pervitin není česká droga, češi pouze vymysleli snadný způsob vaření
  • laboratoř na výrobu pika se vejde do igelitky
  • pervitin je stimulant, v podstatě jediné co vám dá je obrovská dávka povzbuzení (daleko větší než třeba u kokainu)
  • přestupní stanicí pro velkou skupinu lidí (ale samozřejmě ne pro všechny) je heroin, což bývá dost často konečná (smrt)
  • největší svinstvo v piku znamenají většinou jedovaté přímesy, právě ty dost často mohou za deprese, stíhy, apod. díky tomu vzniká opačný názor lidí, kteří se dostávali k čisté dávce a podobné stavy nikdy neměli
  • pervitin se bere nejčastěji sňupáním nebo injekční stříkačkou
  •  

    Od výroby ke konzumaci

    Aby jste vyrobili pervitin, nemusíte být chemik s vysokou školou. Postup na výrobu pervitinu je až směšně jednoduchý, je ale třeba přesně dodržet recept. Stačí nechat puštěný kahan o 10 minut déle, přilít o trochu více toulenu a už se po zkušební dávce nemusíte probrat. Zkrátka, uvařit pervitin je jednoduché ale musíte vědět jak. Experimentováním s výrobou se pravděpodobně přivedete rovnou do márnice. Laboratoř na výrobu pervitinu se vejde do obyčejné igelitky, v podstatě jsou to základní věci, které není nijak těžké sehnat, najdete je v každé laboratoři. Recept na snadné vaření pervitinu vymyslel v 70. letech minulého století člověk, kterému v podsvětí přezdívali Freud. Bylo to v Čechách a od té doby se pervitin rozšířil jak lavina, právě proto asi ta fáma, že piko je vynález čechů. Není, jen češi vynalezli snadný způsob jeho vaření. Vařič je v úvozovkách takový boss celé perníkové scény. Je to vždycky člověk po kterém švestky jdou nejraději. Když zatknou obyčejného šňupače, moc si nepomůžou, ale jakmile sedí vařič, odstříhnou od dávky desítky lidí. Jakmile vařič vyzkouší (většinou sám šňupe) zda je výsledný produkt OK, přichází na řadu dealeři. Ty už zboží distribuují dál do světa. Pokud už v tom vařič nějakou dobu chodí, vůbec se nestýká s obyčejnými lidmi s ulice, ví že riskuje několik let za vaření, přechovávání a distribuci.

    Metamfetamin

    V reálu ale tohle pravidlo tak často neplatí, protože zkuste se chovat rozumně když potřebujete prachy na suroviny. Každopádně okolo vařiče je vždycky slušná parta lidí, kteří šňupou a dál prodávají. Informace že se o všechno stará mafie jsou trochu zkreslené, většinou skoro všichni berou. O mafii se dá hovořit v souvislosti se zahraničními gangy (ukrajinci, rusáci, arménci apod.) od těch raději ruce pryč. Tihle lidé se většinou starají o bussines, takže zapomeňte na to, že s nima začnete vyjebávat, klidně vás kvůli pár tisícům zmrzačí nebo zabijí, nehledě na to, že zboží od nich je většinou dost shitové. K výslednému konzumentovi se piko dostane už mnohonásobně nařaděné. Většinou dávka projde rukou tak 5-10 lidem a každý si trochu odebere a dosype to nějaký svinstvem (omítkou, křídou, práškem do pečiva, cukrem, aspirinem, ale i třeba jedem na krysy nebo čímkoliv co je po ruce) takže koupit piko přímo na ulici je dost o hubu. Čistý pervitin je bílá krystalická látka, ale právě kvůli přímesým má barvu trochu do šeda či do žluta. Právě kvůli jedovatým přímesím je pervitin takové svinstvo jak ho známe z médií, po těchto sračkách máte stíhy, deprese, psychozy, není to prdel ale dost často boj o život. Zažil jsem storku kdy kamarád seděl na zábradlí balkonu v 17 patře a říkal jak už ho všechno sere, krve by se ve mně v tu chvíli nedořezal. Říká se, že chuť na pervitin je ve vás do konce života a to i když se ze závislosti plně dostanete, tuto doměnku potvrzuje i fakt, že se spoustě lidí po vysazení zdá o něm ve snech.

     

    Jak poznat závislého na pervitinu:

  • má abnormálně rozšířené zornice
  • je hubený, vůbec nejí
  • nespí
  • je hyperaktivní, všechno ho baví
  • často mluví
  • neustále přežvykuje nebo kroutí pusou
  •  

    Jak se zbavit závislosti na pervitinu

    Pokud už jste závislý na pervitinu, není lehké se z něj dostat, ale určitě to je možné. Pokud samy nechcete, pokud nedospějete k tomu, že pervitin je nefalšované svinstvo, nepomohou vám ani všechny léčebny světa. U psychiatrických léčeben se mimojiné uvádí, že mají zhruba 20% účinnost dostat vás ze závislosti. Hlavní problém spočívá v tom, že člověk se tam často dostane na soudní příkaz, nebo ho tam dotáhnout známí, což je obojí proti vůli, takže si člověk v podstatě projde detoxem, a za dva měsíce v tom jede znova. Nejčastějším důvodem k přestání je většinou nějaký impuls, často to bývají problémy se zdravím, kdy už samy na sobě poznáte že jdete fakt ke dnu, nebo to může být smrt někoho blízkého, narození dítěte apod. pak je nutné, mít v takové chvílí kdy se rozhodnete hledat pomoc, někoho na blízku kdo vám pomůže, často to je pouze rodina, protože kamarádi na vás v této chvíli už pravděpodobně dávno rezignovali.
    Ale ani po letech nemáte vyhráno. Lidé se často dostanou zpátky do kolotoče, třeba po dvou letech abstinence, je to hlavně proto, že rádi vzpomínají na perníkové víkendy. Rada je nebabrat se v minulosti a žít přítomností, nepřemýšlejte o tom co bylo a bude, ale co je teď.

    —————

    Zpět