Ketamin

24.01.2009 20:53

 

Ketamin

Ketamin
Strukturní vzorec
Systematický název 2-(2-chlorofenyl)-2-methylamino-cyclohexan-1-on
Registrační číslo CAS 6740-88-1
Sumární vzorec C13H16ClNO
Molární hmotnost 237,72 g/mol

Ketamin je léčivo používané v humánní i veterinární medicíně jako anestetikum např. pod obchodními názvy Ketanest, Ketaset a Ketalar. Jako první ho uvedla na trh americká firma Parke-Davis v roce 1962. Působí jako antagonista NMDA receptorů, ve vysokých, plně anestetických dávkách obsazuje i opioidní receptory a sigma-recpetory. Podobně jako fencyklidin (PCP) vyvolává stavy nazývané disociativní anesteze a zhruba od roku 1965 je zneužíván i jako rekreační droga. Kromě anestetického účinku způsobuje halucinace a hypertenzi. Ketamin je chirální sloučenina a často se prodává jako směs obou isomerů (enantiomerů), S-ketaminu a R-ketaminu.

 

Využití v medicíně

Ketamin se obvykle aplikuje intravenózní nebo intramuskulární injekcí. V humánní medicíně se přes své výrazné vedlejší účinky (halucinace) stále občas používá jako pomocné anestetikum, protože na rozdíl od jiných anestetik jen málo zpomaluje dechovou frekvenci a neovlivňuje nebo zvyšuje srdeční činnost. Zkoumá se také jeho využití při léčbě alkoholismu, závislosti na heroinu, léčby bolestí nebo deprese. Ve veterinární medicíně se ketamin používá pro anestezi nebo analgezi u koček, psů a jiných malých zvířat.

 

Rekreační zneužívání

Ketamin se zneužívá pro své disociativní účinky podobné účinkům fencyklidinu (PCP) a dextromethorfanu (DXM), které trvají asi 15 minut. Aplikuje se v této souvislosti injekčně, šňupáním nebo kouřením. Vyvolává např. halucinace, pocity depersonalizace, derealizace a oddělení od vlastního těla. Na rozdíl od jiných látek s halucinogenními účinky (psychedelických tryptaminů a fenethylaminů) může poměrně snadno vyvolat silnou psychickou závislost, zvlášť pokud je zneužíván soustavně.

—————

Zpět